37 χρόνια πέρασαν από το ξεκίνημα της ΙΘΑΚΗΣ , το οποίο αποτέλεσε φάρο ελπίδας  για χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους που αντιμετώπιζαν σημαντικές δυσκολίες από την χρήση ουσιών.

Στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης στις 27 Νοεμβρίου 1983  γεννήθηκε η θεραπευτική κοινότητα , μια ιδέα  που το μεγαλείο της κρύβεται πίσω από την αντίληψη ότι ο καθένας ξεχωριστά αλλά κι όλοι μαζί μπορούν να αλλάξουν την ρότα της ζωής του ανθρώπου προς το καλύτερο.

Το ταξίδι αυτών των 37  χρόνων δημιούργησε για τους ανθρώπους  εικόνες και εμπειρίες άλλοτε χαρούμενες και δημιουργικές και άλλοτε λυπημένες και δύσκολες . Θα   μπορούσε να ειπωθεί  ότι αυτό ακριβώς είναι  η φύση της ίδιας της ζωής.

Το καταπληκτικό  όνομα ΙΘΑΚΗ αλλά και η  ΟΔΥΣΣΕΙΑ  που συνειρμικά ακολουθεί  μας  παροτρύνει να ‘’φιλοσοφήσουμε ‘’  και να τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι  το ταξίδι της ζωής , το σενάριο της ζωής  περιέχει τα πάντα  και ίσως το κύριο που έχουμε να κάνουμε είναι να ζούμε το ‘’σήμερα’’, το ‘’τώρα’’,  για ότι  είναι  σημαντικό και πολύτιμο  για εμάς. Και αν το σήμερα  για κάποιον είναι δύσκολο ή πολύ δύσκολο  τότε η αναζήτηση της υποστήριξης( στο βαθμό του δυνατού) είναι κομβικής σημασίας.

Αυτή την χρονική περίοδο η κατάσταση σχετικά με την πανδημία  Covid-19 δημιουργεί  για τους περισσότερους από εμάς συνθήκες ιδιαίτερης ανασφάλειας και  ενδεχομένως μοναδικής  ανησυχίας. Από την άλλη πλευρά όμως  νοιώθουμε την ανάγκη για  αυξημένη σωματική και ψυχολογική φροντίδα   τόσο  του εαυτού μας   όσο και  των συνανθρώπων μας.

Παράλληλα στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ  αντιλαμβανόμαστε  ότι υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τις καθημερινές  δυσκολίες όσων  βρίσκονται σε προβληματική σχέση με τις  ουσίες. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να περιορίσουν  την επαφή τους  με τις ουσίες. Άλλοι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται ήδη στην προσπάθεια να ξανακερδίσουν την ζωή τους  αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην αγορά  εργασίας με τρομερές συνέπειες στην πραγματική έννοια της απεξάρτησης. Την δύσκολη κατάσταση στον τομέα της εργασίας(ιδιαίτερα αυτή την περίοδο)  την  αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι  πέραν από το πεδίο της εξάρτησης με πραγματικό κίνδυνο την επιβάρυνση της ψυχικής υγείας.

θέλω εδώ  να υπερ-τονίσω  τον  καθοριστικό ρόλο και   συμβολή της Πολιτείας στην ‘’εδώ και τώρα’’  ανάπτυξη κοινωνικής  πολιτικής  που ενισχύει  την αξιοπρεπή πρόσβαση στην εργασία( ως κορυφαία και διαρκή  προτεραιότητα).

Ο ψυχολογικός παράγοντας διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ζωή μας  με κύριο  στόχο τα αποθέματα  και την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής.

Σε αυτή λοιπόν  την περίοδο (ενδεχομένως σε κάθε περίοδο) το σημαντικό φαίνεται να είναι  να εστιάσουμε σε ότι μας δίνει δύναμη. Να έχουμε τον νού μας σε απλά, σημαντικά  καθημερινά  πράγματα, να προσπαθούμε για ότι μπορούμε και χρειάζεται να αλλάξει και να παραμείνουμε ‘’διασυνδεδεμένοι’’ με το ενθαρρυντικό   κομμάτι του εαυτού μας. Στο κάτω κάτω της ιστορίας της Οδύσσειας  το δώρο μας είναι οι εμπειρίες, η γνώση και η δύναμη  που αποκτούμε  από αυτές  και ότι πολύτιμο μας συντροφεύει στην ζωή!

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΙΘΑΚΗ.

Καλαμπαλίκης Βασίλης

Υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ