oikog_ypost
ΜΑΖΙ ΜΑΣ μπορείς και ΜΟΝΟΣ

Όταν για πρώτη φορά αντιλήφθηκα την επαφή του παιδιού μου με τις ουσίες (συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ) ένοιωσα τρόμο, πίκρα και πανικό. Πάγωσε το είναι μου…. Πρώτη μου σκέψη ήταν πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό στην οικογένεια μου και στο παιδί μου το τόσο έξυπνο, ευγενικό και χαρισματικό πλάσμα.! Με φόβιζε η αλλαγή του παιδιού μου και αρνιόμουν να αποδεχτώ την πραγματικότητα. Η εικόνα μου σαν «ο σωστός γονιός» κατέρρεε και η προσπάθεια μου να μην μαθευτεί στον περίγυρο μου κατέρρευσε κι αυτή. Ένοιωσα ντροπή και αυτόματα πήρα όλη την ευθύνη επάνω μου. Απομονώθηκα και σκέφτηκα ακόμη και να αλλάξω γειτονιά. Και καθώς είχα πάντα την τάση να θέλω εγώ να σώζω όλες τις καταστάσεις έκανα το ίδιο και εδώ. Έτσι, έθαψα τελείως τον εαυτό μου , τον παραμέλησα, καθώς και τα άλλα μου παιδιά.Και τι δεν μηχανεύτηκα: Άρχισα, πότε να καλοπιάνω και πότε να μαλώνω. Να τάζω, να υπόσχομαι και να ζητώ υποσχέσεις, να του συμπεριφέρομαι άλλοτε αυστηρά και άλλοτε υποχωρητικά . Θύμωνα πότε με τον εαυτό μου πότε με το παιδί μου, όταν έβλεπα ότι όλο αυτό δεν οδηγούσε πουθενά. Γέμισα από ενοχές και άρχισα να ανασκαλεύω το παρελθόν για να δω τι έκανα λάθος. Σ’ όλο αυτό το διάστημα ήταν έντονο και το συναίσθημα του φόβου, ίσως γιατί νόμιζα ότι τα ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ είναι ανίκητα. Ένοιωθα απελπισία και απογοήτευση κλαίγοντας για πολλά χρόνια την μοίρα μου. Είχα φτάσει πλέον στα όρια μου και δεν είχα άλλη επιλογή από το να παραδεχτώ τελικά ότι δεν μπορώ μόνος μου.
Έπρεπε να αντιδράσω, να μιλήσω, να φωνάξω δυνατά και να αναζητήσω βοήθεια. Αλλά που και πως;;;. Εκείνη την χρονική στιγμή βρέθηκε στον δρόμο μου το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ. Εδώ γνώρισα και άλλους αξιόλογους γονείς με το ίδιο πρόβλημα. Ανακουφίστηκα καθώς έβλεπα ότι δεν είμαι μόνος και ο μόνος που το ζω! Το ένοιωσα σαν μια δεύτερη οικογένεια που μ’ αγκάλιασε στα δύσκολα. Γρήγορα κατάλαβα ότι για να αλλάξουν τα πράγματα, έπρεπε πρώτα να αρχίσω να αλλάζω εγώ πολλά μέσα μου. Αποδέχτηκα αρχικά το πρόβλημα μου διώχνοντας τον φόβο και τον πανικό και στην συνέχεια έμαθα:

πως να ελευθερώνομαι από τις ενοχές μου, να ακούω και να αφουγκράζομαι περισσότερο, να αρχίσω να βάζω τα όρια μου, να μάθω να λέω και ΟΧΙ!, να σταματήσω να σκέφτομαι και να πράττω αντί γι’ αυτόν, να μάθω να με αγαπώ, να με φροντίζω και να μου δίνω χώρο και χρόνο, να εκφράζω με ειλικρίνεια τα συναισθήματα μου και τις επιθυμίες μου, να ασκούμαι στην ηρεμία και να μην χάνω ποτέ την ελπίδα μου.
Με την διαφορετική μου στάση και συμπεριφορά αρχικά εγώ απέκτησα Αυτοπεποίθηση και αυτό είχε αντανάκλαση και στο εξαρτημένο μου παιδί με αποτέλεσμα στην συνέχεια να κινητοποιηθεί κι’ αυτό!
Αν είσαι ένας σαν κι εμάς, μην διστάσεις και μην περιμένεις άλλο. Ζήτησε βοήθεια (έλα κι εσύ) στις ομάδες αυτοβοήθειας του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και να ξέρεις ότι ΜΑΖΙ ΜΑΣ μπορείς και ΜΟΝΟΣ!

Οι Γονείς των Ομάδων Αυτοβοήθειας
Του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ
Τηλ: 2310 544976