Ενωμένους και αποφασισμένους βρίσκει η επίθεση της κυβέρνησης όλους εκείνους που έχουν αποτελέσει κομμάτια του ΚΕΘΕΑ, οι οποίοι βρέθηκαν χθες σε ευρεία συνέλευση – με τη συμμετοχή πολλών αποφοίτων – και συμφώνησαν να παλέψουν σε πείσμα όλων για την ακεραιότητα του οργανισμού.

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε – μέσα στην οργή και το σοκ που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ – όλους όσοι παρευρέθησαν στη χθεσινή συνέλευση που ήταν ανοιχτή σε όλους εκείνους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στο πλευρό, αλλά και στα σπλάχνα του μεγάλου οργανισμού. Ηταν όλοι εκεί και ήταν όλοι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι την οριστική απόσυρση της πραξικοπηματικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ηταν εκεί οι γονείς με τους συλλόγους τους, που χρόνια τώρα παλεύουν δίπλα στα παιδιά τους με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων, ήταν οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν καλά ποιους κινδύνους επιφυλάσσει για το μέλλον μια διορισμένη διοίκηση που, εφόσον δεχτεί τον διορισμό της, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το θεραπευτικό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζεται το ΚΕΘΕΑ των κοινοτήτων και της συμμετοχής.

Ηταν εκεί όλα τα μέλη της διοίκησης, αλλά και προηγούμενων διοικήσεων και, φυσικά, ήταν παρόντα και πολλά μέλη που ήδη έχουν αποφοιτήσει ή βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης. Αρχικά έγινε ενημέρωση για το πλήρες αδιέξοδο στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις και προτάσεις για άμεσες δράσεις.

Στη συνέλευση συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη και οι άλλες μεγάλες κοινότητες που λειτουργούν στην Ελλάδα, με παρεμβάσεις που κινήθηκαν στο ίδιο αποφασισμένο και αγωνιστικό πνεύμα. Τα επόμενα βήματα σχεδιάζονται, η παράλληλη νομική διαδικασία αποφασίστηκε και όλοι ανεξαιρέτως συμφώνησαν ότι πρώτο και κύριο βήμα είναι η ενημέρωση του κόσμου για το τι πάει να συντελεστεί. Η ενημέρωση θα αγκαλιάσει όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής και των εκπροσώπων της.

Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην ξαφνική πλήρη «αφωνία» των περισσότερων ΜΜΕ, που τόσα χρόνια με συνέπεια ενημέρωναν τους πολίτες για την κάθε πρωτοβουλία και την κάθε δραστηριότητα του ΚΕΘΕΑ.

Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους και την ενημέρωση, με ανοιχτές εκδηλώσεις και εκκλήσεις για συμπαράσταση από κάθε φορέα που αντιλαμβάνεται το μέγεθος και τις επιπτώσεις της κυβερνητικής απόφασης. Οπως τόνισε στην παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς, μία επιπλέον συνέπεια αυτής της πραξικοπηματικής ενέργειας είναι ότι θα πάψει πλέον – αν καταργηθεί το αυτοδιοίκητο- να είναι το ΚΕΘΕΑ ένας από τους οκτώ επιλεγμένους συμβούλους του ΟΗΕ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε σειρά πρωτοβουλιών που θα πρέπει να αναληφθούν για την ενημέρωση όλων των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών και των Επιτροπών στις οποίες συμμετέχει το ΚΕΘΕΑ.

Πρώτος σταθμός των αντιδράσεων, η απόφαση για πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Στην Αθήνα, η διαμαρτυρία θα γίνει στο υπουργείο Υγείας στις 12.00 το μεσημέρι και σύσσωμο το ΚΕΘΕΑ καλεί τον κάθε πολίτη να ενώσει τη φωνή του σε μια “δυνατή κραυγή”.

Πρώτες “απτές” συνέπειες της κατάργησης του αυτοδιοίκητου:

Πέρα από την ετήσια κρατική επιχορήγηση, το ΚΕΘΕΑ έχει σε λειτουργία προγράμματα με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία, που τινάζονται ήδη στον αέρα.

  • Για παράδειγμα, υπάρχουν σε προγράμματα που τρέχουν 33 πράξεις ΕΣΠΑ εγκεκριμένες σε όλη την Ελλάδα, συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ. Ενα από τα προγράμματα αφορά προσλήψεις (150) εργαζομένων για τις μονάδες, οι οποίες, όπως πάντα, έγιναν με ανοιχτές δημόσιες προσκλήσεις, σε αντίθεση με τις γνωστές “κλειστές” προσλήψεις που λάμβαναν χώρα σε άλλους οργανισμούς με διορισμένες διοικήσεις.
  • 6,5 εκατ. ευρώ είναι στον αέρα και αφορούν το πρόγραμμα επανένταξης.
  • Στον αέρα βρίσκονται και άλλα μικρότερα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί σε απευθείας συνεννόηση με την Ε.Ε. και ανέρχονται σε μισό εκατομμύριο ευρώ.

Σημειώνεται εδώ ότι το ΚΕΘΕΑ έχει πάνω από 90% βαθμολογία από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Τέλος, για παράδειγμα, το ίδρυμα Νιάρχος που στέκεται πολλά χρόνια δίπλα στο ΚΕΘΕΑ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εμπιστευτεί διορισμένο Δ.Σ.!

Η δωρεά του Ιδρύματος για την εξαιρετική μονάδα που ήδη λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας είχε αυστηρές προδιαγραφές περί “απόστασης” από το κράτος.