Την εκπαίδευση των στελεχών στις νεοσύστατες ΤοΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) πραγματοποιεί από τα τέλη Απριλίου το ΚΕΘΕΑ, σε θέματα δυναμικής και λειτουργίας της διεπιστημονικής ομάδας, καθώς και δικτύωσης με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Η εκπαίδευση έχει στόχο να υποστηρίξει τη νέα προσέγγιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα που αντιπροσωπεύουν οι ΤοΜΥ, καθώς οι Μονάδες στοχεύουν στην ολιστική φροντίδα του πληθυσμού από μια καλά συντονισμένη ομάδα επαγγελματιών υγείας με κοινή γλώσσα και δικτύωση με την τοπική κοινωνία.H συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το ΚΕΘΕΑ αναμένεται να ενισχύσει τους επαγγελματίες υγείας, κοινωνικής φροντίδας και διοίκησης των ΤοΜΥ με γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις αναγκαίες για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, επικεντρωμένων στον πολίτη.

Το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΚΕΘΕΑ προβλέπει την εκπαίδευση του συνόλου των στελεχών στις ΤοΜΥ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα ιδρυθούν το επόμενο διάστημα, και έχει διετή διάρκεια. Η εκπαίδευση έχει τη μορφή διήμερων θεωρητικών και βιωματικών σεμιναρίων, και πραγματοποιείται από έμπειρα στελέχη του ΚΕΘΕΑ, κυρίως στις εγκαταστάσεις του ή σε χώρους που έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Υγείας.

Το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2018 υλοποιούνται 14 εκπαιδευτικοί κύκλοι, σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα,  Κατερίνη, Κομοτηνή, Κρήτη και Λάρισα. Μετά την αξιολόγηση της πρώτης αυτής φάσης, η εκπαίδευση θα συνεχιστεί έως την κάλυψη όλων των στελεχών που εργάζονται στις  ΤοΜΥ πανελλαδικά.

H εκπαίδευση επαγγελματιών συγκαταλέγεται στους καταστατικούς σκοπούς του ΚΕΘΕΑ, και ο Οργανισμός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή του επιστημονικού διαλόγου, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη διάδοση καλών πρακτικών στον τομέα των εξαρτήσεων στη χώρα μας.

Πηγή