Μήνυμα ενάντια στα στερεότυπα και τον στιγματισμό των εξαρτημένων στέλνει το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ με αφορμή τη συμπλήρωση των 34 χρόνων λειτουργίας του. Η θεραπευτική κοινότητα ΙΘΑΚΗ, το πρώτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα κατέρριψε το 1983 την εικόνα του χρήστη ως ψυχοπαθή και εγκληματία. Από τότε μέχρι σήμερα έχει προσφέρει υπηρεσίες σε χιλιάδες χρήστες και οικογένειες δίνοντάς τους την ευκαιρία για νέο ξεκίνημα ζωής.

Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, μετά τη προβολή από τα ΜΜΕ της είδησης δύο δολοφονιών από ανθρώπους που δήλωσαν ότι είναι εξαρτημένοι, και την απόδοση των εγκλημάτων στη χρήση ουσιών, καταδικάζει κάθε δημόσια τοποθέτηση που ενισχύει τη στερεότυπη εικόνα των χρηστών ναρκωτικών ως κοινωνικής απειλής. Με αυτόν τον τρόπο «νομιμοποιείται» στη συνείδηση της κοινής γνώμης η απόρριψη, ο αποκλεισμός, η τιμωρία και ο εγκλεισμός ως κατάλληλες κοινωνικές πρακτικές και πολιτικές επιλογές, αντί της θεραπείας και της ένταξης.

Τα 34 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ επιβεβαιώνουν ότι η θεραπεία και η ένταξη είναι τεκμηριωμένα οι πιο αποτελεσματικές και κοινωνικά ανταποδοτικές λύσεις για την εξάρτηση. Από τον Νοέμβριο του 1983 μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει 14.215  εξαρτημένους και άτομα του στενού περιβάλλοντός τους, Ειδικότερα, στις δράσεις του προγράμματος συμμετείχαν 5807 ενήλικες, 980 έφηβοι και νεαροί ενήλικες και 7.248 συγγενείς και φίλοι εξαρτημένων ατόμων. Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που δημιούργησε το 2001, έχει απαντήσει σε 31813  κλήσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια οι ιστορίες και τα βιώματα, οι ζωές των ανθρώπων συνδέθηκαν με την ΙΘΑΚΗ και δημιούργησαν ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στον αγώνα της απεξάρτησης με συνοδοιπόρους όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα της με ευαισθησία, αισιοδοξία και τόλμη. Συνεργάτες, γονείς, φίλοι, εθελοντές, μέλη, προσωπικό συνθέτουν τους κρίκους αυτής της μακράς αλυσίδας.

Σήμερα το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ διαθέτει προγράμματα διαμονής και εξωτερικής παρακολούθησης για ενήλικες, ειδικό πρόγραμμα για εξαρτημένους γονείς, για εφήβους (ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ), για οικογένειες, παραγωγικές μονάδες, Σχολείο, Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και τηλεφωνική γραμμή βοήθειας.

Για τη συμπλήρωση των 34 χρόνων του το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ   οργανώνει γιορτή γενεθλίων τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017  στο χώρο της θεραπευτικής κοινότητας στη Σίνδο, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ολοκλήρωσης των μελών της.

Το προφίλ των ατόμων που απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ  το 2016

Ενήλικες:

Περίπου οι 8  στους 10 είναι άνδρες, με μέση ηλικία τα 34 έτη. Ξεκίνησαν τη χρήση στα 16 τους χρόνια. Οι 6 στους 10 κάνουν χρήση ηρωίνης. Πάνω από 6 στους 10 είναι άνεργοι και οι μισοί διαμένουν με τους τη γονική τους οικογένεια.

ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ (Έφηβοι-νέοι ενήλικες)

Περίπου οι 8 στους 10 είναι αγόρια και οι 3 στους 4 φοιτούν στο σχολείο ή σπουδάζουν. Στην πλειονότητά τους κάνουν χρήση κάνναβης.

Πληροφορίες: Βασίλης Καλαμπαλίκης- Υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ

Τηλ: 2310-797662

Email: vasilisk@kethea-ithaki.gr