(Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων 29/9/2017 – Σύνδεσμος)

Αυτό το σχολείο είναι λίγο αλλιώτικο από τα άλλα. Προσφέρει μια δεύτερη και μερικές φορές μια τρίτη ευκαιρία, ή όσες τελικά χρειαστούν, στους μαθητές του, που αναζητούν κυρίως μια ευκαιρία στη ζωή.
Το Εναλλακτικό Σχολείο του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ αποτελεί βασικό συστατικό της θεραπευτικής πρότασης και αν και τυπικά, δεν ανήκει στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, είναι ουσιαστικά ένα από αυτά.
“Μία κοινότητα μάθησης ανασαίνει και δημιουργεί δίπλα σε μία θεραπευτική κοινότητα, με καθημερινό της μέλημα να εξασφαλίζει συνθήκες κατάλληλες για έκφραση, πειραματισμό, αναζήτηση νέων νοημάτων και ενδιαφερόντων και να δημιουργεί ευκαιρίες για έμπνευση, συγκίνηση και αλλαγή” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του Εναλλακτικού Σχολείου Ολγα Κατσιώκαλη.
Όπως διευκρινίζει, κάτω από την “ομπρέλα” του Σχολείου είναι ενταγμένες όλες οι αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, όπως και η παρακολούθηση μαθημάτων ελληνικών, αγγλικών και υπολογιστών.
“Όταν κάποιος εντάσσεται στο θεραπευτικό πρόγραμμα, μπορεί και είναι μέρος της θεραπευτικής πρότασης, να επιλέξει ανάμεσα σε πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, να συμμετέχει σε ομάδες τζούντο, μπάσκετ ή ποδοσφαίρου, σε τάξεις εικαστικών, θεάτρου, φωτογραφίας, δημιουργικής γραφής και μουσικής. Εάν επιθυμεί να ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή να αποκτήσει τυπικά προσόντα, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τάξεις γυμνασίου και λυκείου για να δώσει στη συνέχεια εξετάσεις και να πάρει απολυτήριο, μαθήματα αγγλικών και υπολογιστών” εξηγεί η υπεύθυνη του Εναλλακτικού Σχολείου, το οποίο λειτουργεί σχεδόν 20 χρόνια.
Τα μέλη του θεραπευτικού προγράμματος, μέσα από τη συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις του σχολείου, έχουν την ευκαιρία να δεχθούν καινούρια ερεθίσματα, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και ταλέντα, να εξοικειωθούν και να επανασυνδεθούν με την εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να αποκτήσουν εφόδια που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
“Τελικός στόχος όλων είναι να περνούν όμορφα και να μάθουν να χαίρονται τη συνεργασία και τη συλλογικότητα, βρίσκοντας καθημερινά επιπλέον λόγους για την παραμονή τους στο θεραπευτικό πρόγραμμα, σε μια ζωή χωρίς ουσίες και εξαρτήσεις? αναφέρει η κ. Κατσιώκαλη, εξαίροντας παράλληλα και το έργο της ομάδας προσωπικού μερικής απασχόλησης που απαρτίζει το Εναλλακτικό Σχολείο.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας του Τμήματος Εκπαίδευσης και σε συνεργασία με το προσωπικό του Σχολείου, λειτουργεί Γραφείο Στήριξης στην απασχόληση, όπου τα μέλη του ΚΕΘΕΑ μπορούν να ανατρέξουν σε ιστοσελίδες ανεύρεσης εργασίας, να συντάξουν το βιογραφικό τους σημείωμα και να έχουν ταυτόχρονα, εκπαιδευτική και επαγγελματική συμβουλευτική.
“Πολλά μέλη μας, ανακάλυψαν μέσα από το Σχολείο, δεξιότητες και αγάπη για μία τέχνη, όπως η μαγειρική και το θέατρο και πλέον διαπρέπουν στους τομείς αυτούς” λέει η κ. Κατσιώκαλη. Πάντως τα τελευταία χρόνια, τα μέλη της Κοινότητας, φαίνεται πώς έχουν κατανοήσει την ανάγκη για πιστοποιήσεις όσον αφορά την εύρεση εργασίας και αυξάνονται οι σχετικές αιτήσεις.
“Υπάρχει μια ρεαλιστική αντιμετώπιση της εργασιακής κατάστασης γι’ αυτό πλέον έχουν προσωπικό κίνητρο για πιστοποιήσεις που θα τους βοηθήσουν να βρουν δουλειά στη διαδικασία επανένταξης” καταλήγει η υπεύθυνη του Εναλλακτικού Σχολείου.
Νατάσα Καραθάνου